top of page

Despre Meditație: Osho
MEDITATIA ESTE MAGIA ULTIMĂ.

Ea transforma praful in aur; ea transforma cele mai joase forme de energie in cele mai inalte forme de energie. Este un proces alchimic de transformare.


Omul vine cu intreg potentialul de a fi un zeu si ramane doar un animal din simplul motiv ca se mentine limitat de energii grosiere. El nu incearca niciodata sa schimbe acele energii grosiere in forme rafinate. Acestea pot fi schimbate: mania poate deveni compasiune – ea trebuie doar sa treaca prin meditatie; lacomia poate deveni impartasire, desfraul poate deveni iubire, iubirea poate deveni rugaciune. Si traim pe cea mai joasa treapta a scarii, traim la nivelul la care ne-am nascut.


Nu ne gandim niciodata la noi ca fiinte potentiale, luam viata ca pe ceva normal, ca si cum ne-am fi nascut deja intregi, completi, perfecti. Nu este asa. Ne-am nascut cu capacitatea de a fi perfecti, ne-am nascut cu intreg potentialul de a atinge cel mai inalt varf. Dar este numai un potential – el trebuie facut sa devina efectiv. Si pentru a-l face sa devina efectiv, veti avea nevoie de o anumita metodologie.


Este ca si aurul gasit in mine si care apoi trece prin multe procese de rafinare. Este la fel ca si diamantele care se gasesc in mine, dar sunt doar pietre. Doar bijutierii le pot recunoaste. Oamenii obisnuiti nu le vor putea recunoaste ca diamante.


Cunosc un bijutier, un prieten de al meu. Are casa plina de diamante, incat nu le poate numara, el trebuie sa le cantareasca. Le pastreaza in gramezi. Cand m-a dus sa imi arate colectia, nu am vazut decat pietre obisnuite. Am spus: „Despre ce vorbesti? Spuneai ca ai mii de diamante – astea sunt diamante?” El a spus: „Acestea sunt diamante, insa au nevoie de multa prelucrare; abia atunci vei putea sa vezi ce sunt cu adevarat. Acum, ele sunt doar pietre obisnuite si le-am cumparat mai pe nimic, caci oamenii care mi le-au adus au crezut ca sunt doar pietre colorate.”Omul este de asemenea un diamant rar, dar de obicei vei gasi in el manie, lacomie, ura, desfrau —toate tipurile de otravuri— si nu vei fi capabil sa vezi in el nici un Buddha, nici un Crist. Nu vei putea sa il vezi pe Krishna niciunde, nu vei auzi flautul lui Krishna in interiorul lui, si nu vei putea vedea puritatea si inocenta lui Buddha. Insa el contine puritatea lui Buddha, inocenta lui Mahavira, cantecul si dansul lui Krishna si infinita intelepciune a lui Lao Tzu. El contine tot ceea ce s-a petrecut vreodata oricarei fiinte umane din lume.


Insa este necesara o anumita stiinta, si aceasta este stiinta meditatiei.

Nu este o stiinta complicata deloc, ci foarte simpla, dar uneori se petrece ca tot continuam sa ratam cel mai simplu lucru din viata. Ratam ceea ce este evident, deoarece noi privim intotdeauna in departari. Suntem intotdeauna atrasi de ceea ce este la distanta, de ceea ce este indepartat, iar ceea ce este cel mai aproape ramane intotdeauna disponibil. Dar tocmai fiindca este intotdeauna disponibil, cui ii pasa de el?


Am citit despre un sondaj facut in Londra despre cati oameni nu au vizitat Turnul Londrei. A fost o surpriza, o mare surpriza pentru realizatorii sondajului, caci erau mii de oameni care nu vizitasera turnul. Trecusera pe langa turn intreaga viata, dar gandeau: „In orice zi, la orice ora, putem merge sa il vedem.” Si sunt oameni care vin din cel mai indepartat colt al lumii sa vada Turnul Londrei!


In Agra sunt mii de oameni care nu au vizitat Taj Mahal-ul – si ar putea muri fara sa il vada, daca cineva nu ar anunta ca „Maine o bomba atomica va cadea in Agra.” Ei se vor grabi atunci sa vada Taj Mahal-ul, caci aceea ar fi ultima zi. Altfel, ei vor continua sa traiasca, tot amanand: este atat de evident, este atat de apropiat, il pot vizita oricand.


Propria noastra fiinta este insa si mai apropiata, iar metoda de meditatie este atat de simpla –de aceea milioane de oameni o rateaza.


Odata ce incepi sa patrunzi in ea, vei fi surprins ca este un fenomen atat de simplu, insa are in el o frumusete extraordinara, cea mai mare bucurie posibila, cea mai mare inflorire posibila. Cum de ai ratat-o atata timp?


Nu vei fi capabil sa iti explici de ce si cum ai putut sa astepti atat de mult. Si ea iti poate transforma intreaga fiinta in aur.


_____________


Dacă dorești să meditezi alături de mine, te aștept pe canalul meu de youtube, unde găsești diverse meditații ghidate.

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page